Läsnäolo ja ihmisen kohtaaminen kiireen taltuttajiksi

Loppuvuoden kiireet ovat kiivaimmillaan ja moni odottaa joululta rauhoittumisen ja yhdessäolon juhlaa. Pyhien jälkeen työt ja vanhat tutut rutiinit vievät taas nopeasti mennessään. Mutta onko näin pakko olla? Mitkä arvot voisimme ottaa jokaisen päivämme johtotähdiksi?

Olen usein miettinyt, miten voisimme siirtää jouluun liittyvät pysähtyneet hetket ja lähimmäistemme huomioon ottamisen tavalliseen arkeen. Toisen ihmisen kohtaaminen yksilönä, kuunteleminen ja läsnäolo arjessa ovat usein arvokkaampia kuin yksittäiset tähtihetket.

Meno työelämässä on äitynyt niin kovaksi ja kiireiseksi, että empatiasta on tullut uusi työelämäntaito. Ne, jotka osaavat aidosti kohdata toisen ihmisen menestyvät työssään paremmin.

Kiireestä on tullut helppo ja nopea tekosyy lähes mihin vain. Sen varjolla voit livetä eroon ikävästä tilanteesta tai syyttää epäonnistumistasi. Sen sijaan, että kiireestä tehdään selitys tai syntipukki, olisi rakentavampaa pohtia mistä kiire johtuu. Joskus on myös hyvä kysyä itseltään, mitä minä tämän kiireen varjolla olen oikeasti saanut aikaan.

Omassa kehittämistyössäni olen pysähtynyt asiakkaiden kanssa lukuisia kertoja miettimään syitä kiireelle. Usein syyt liittyvät itsensä johtamiseen tai ajankäytön hallintaan. Tai yksinkertaisesti ei olla mietitty, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä.

Ylipäätään pysähtyminen ja läsnäolo ovat kaikkein arvokkainta, mitä voimme itsellemme ja muille antaa. Hälyssä ja melussa on mahdotonta miettiä itseään, työtään tai ihmissuhteitaan. Pysähdy kuuntelemaan, että pelkän kuulemisen sijaan ymmärrät. Osoita kiinnostusta toisen ihmisen ajatuksia kohtaan ja kysy lisää. Myötätunnon osoittaminen ja läsnäolo ovat arvokkaita ominaisuuksia eivätkä ne maksa mitään. Niitä voi myös tietoisesti kehittää koko ikänsä.

Miten kohtelen muita ihmisiä?

Tapa, millä kohtelemme muita ihmisiä kertoo ennen kaikkea siitä minkä merkityksen heille annamme ja mitkä ovat omat arvostuksemme. Työyhteisössä kohtaamiset kertovat aukotonta kieltään ihmisten välisistä suhteista, ilmapiiristä, arvoista, normeista ja vallitsevasta kulttuurista. Jokaisen on hyvä kysyä itseltään millaista henkeä omalla käytöksellään työyhteisöön luo.

Työelämässä ihmisten väliset kohtaamistilanteet ovat muuttuneet ohimeneviksi ja töitä tehdään paljon etänä. Silti meillä on sisäsyntyinen tarve siihen, että voimme kokea olevamme osa yhteisöä ja toisillemme läsnä. Yritys tai organisaatio pääsee paljon parempiin tuloksiin, jos kohtaamiset ovat vakioituja ja säännöllisiä eli niille on varattu aika ja paikka. Eikä niitä tarvitse pituudella pilata, sillä varttikin voi usein riittää.

Uskallanko olla rohkea?

Tänä päivänä tarvitsemme rohkeutta ajatella yhdessä ja kykyä heittäytyä pelottomasti uuteen. Uskalla olla rohkea omaa elämääsi kohtaan, tee valintoja ja kuuntele omaa ääntäsi. Vaikka alussa voi tehdä vähän kipeää, elämässä pääsee loppupeleissä helpommalla kun uskaltaa heittäytyä eikä mieti liikaa. Rohkeutta on myös perääntyminen kun sen aika on. Rohkeutta on pyytää apua.

Vastuullisuus kuuluu monen yrityksen arvovalikoimaan. Se on tärkeä arvo, jonka tulisi läpileikata koko liiketoiminta. Se näkyy muun muassa siinä tavassa miten asiakkaita, työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita kohdellaan, miten lupaukset lunastetaan, miten kilpailutukset hoidetaan, millaisia hankintoja ja raaka-ainevalintoja tehdään.

Vastuullisuuden eteen kannattaa tehdä kaikkensa, sillä pyrkimys siihen on myös kilpailuedun ja luottamuksen rakentamista.

Mitäpä siis toivon sinulle pukinkonttiin? Toivon, että löydät sieltä läsnäoloa, rohkeutta ja vastuullisuutta jokaiseen päivään.

Omasta kokemuksestani voin todeta, että yhteistyötä on mahtava tehdä kun nämä kolme arvoa kohtaavat. Samalla syntyy myös moninkertaisesti parempia tuloksia.

Hyvää joulua ja myötätuulia vuoteen 2018!
Nina 
--------
Nina Lappalainen 
Proinno Design Oy
Edellinen <
> Seuraava
(Työpaja organisaation kehittämiseen – tavoitteena tulokset ja vaikuttavuus)

Tehdäänkö yhdessä?

Ota yhteyttä, autamme sinua onnistumaan.

Email again: