Pidetään pää kylmänä ja sydän lämpimänä

Kun pelko valtaa mielen, hälytysjärjestelmä aktivoituu. Rohkeat teot saavat myrskyä aikaan. Myrskyn silmässä pulpahtaa aina esiin ongelmia, joihin täytyy tarttua heti ja korjata matkalla solmukohdat tiedon karttuessa. Rohkeat tekevät pelosta huolimatta.

Nyt on eri puolilla kurottu turvaverkkoja nopeasti yhteen, keskusteltu avoimesti, kuultu, ymmärretty ja reagoitu. Tilannekuva muuttuu koko ajan ja valmiita ratkaisuja ei ole kellään. Koronan aiheuttamien häiriöiden laajuus on valtava. Kaikkia ongelmia ei voida ratkaista. Mieluummin tehdään ratkaisuja ja päätöksiä paljon ja nopeasti kuin vähän ja hitaasti. Rohkeutta on myös perääntyä. Näitä asioita myös yrittäjyydeltä edellytetään. Aamun kahvihetki viritti pohtimaan tässä ajassa rohkeutta ja vastuuta. 

Ne, jotka nyt rohkaisevat, kannustavat, näkevät itsensä yli ja välittävät - jäävät ihmisten sydämiin. Ne, jotka nyt vähättelevät, latistavat, toimivat itsekkäästi ja vähät välittävät - jäävät ihmisten mieliin. Kohtaamiset eri kanavissa kertovat aukotonta kieltään ihmisten asenteista, arvoista, normeista ja vallitsevasta kulttuurista. Se, millaisen muistijäljen jättää nyt itsestään, voi olla ratkaisevaa tulevaisuuden yhteistyölle, kumppanuuksille ja asiakkaille.

Kysy itseltäsi millaista henkeä luot omalla toiminnallasi. Miten me voimme olla parempia toisillemme? Kuinka reilusti toimin ja reagoin? Miten lunastan antamani lupaukset? Miten oma toimintani vaikuttaa muihin? Tunnista muutostarve ja aloita jo tänään. 

Asettuminen toisen ihmisen asemaan synnyttää vuorovaikutusta, luottamusta ja yhteistyötä. Tahto ja halu yhteiseen ymmärrykseen, yhdessä tekemiseen ja vastaan tulemiseen, täytyy nyt näkyä ja tuntua meidän kaikkien tekoina. Avunanto ei saa tarkoittaa hyväksikäyttämistä, ahneutta tai oman maineen kirkastamista. 

Puhuttele, suhtaudu, toimi ja kohtele muita niin kuin toivoisit itseäsi kohdeltavan. Hyvä yhteistyö rakentuu olemalla reilu itseä ja muita kohtaan. Meidän jokaisen on nyt parannettava epävarmuuden sietokykyä, muistaa inhimillisyys ja oikeudenmukaisuus.

Nyt on hyvä kulkea tyynenä myrskyn keskellä, muistaa mikä on tärkeintä ja huolehtia omasta palautumisesta. Keskittyä siihen mihin voi vaikuttaa ja tehdä se. Pidetään pää kylmänä ja sydän lämpimänä. Sydämeltään sivistyneet ihmiset näkevät näkymättömän arvon yhteistyössä.

Nykyistä tilannetta ei voi ratkaista kukaan yksin, eikä vastuu ratkaisemisesta ole jonkun muun vaan meidän kaikkien yhteinen tehtävä. Tartutaan siis toimeen. 

Kiitos rohkeasta tarttumisesta, dialogiloikasta, yhteistyöstä, yrittämisestä ja ketterästä reagoinnista pulpahteleviin ongelmiin ELY-keskus, TE-toimisto, Business Finland, kriisiryhmä, hallitus, kunnat, kaupungit, Suomen Yrittäjät ja kaikki te, jotka olette esimerkillänne osallistuneet rakentavasti nopeiden ratkaisujen ketterään kehittämiseen. 
Edellinen <
> Seuraava
(Investoi ajattelun kehittämiseen – säästät aikaa ja rahaa)

Tehdäänkö yhdessä?

Ota yhteyttä, autamme sinua onnistumaan.

Email again: