Johtajuuden todellinen innovaatio: sujuvuuden mestarillinen johtaminen

Johtajuuden todellinen innovaatio löytyy perusasioiden mestarillisesta hallinnasta. Sujuvuus organisaation ekosysteemissä—työn, tiedon, resurssien ja ihmisten saumaton yhteistyö—on avain kestävään kasvuun ja menestykseen. Tämä artikkeli esittelee, miten sujuvuudesta voi tehdä strategisen kilpailuedun ja parantaa johtajuutta käytännössä Virtaustalouden periaatteiden avulla.

Oletko koskaan miettinyt, miksi organisaatiot eivät aina saavuta täyttä potentiaaliaan, vaikka tietoa ja uusia ideoita on yllin kyllin? Ehkä vastaus ei löydykään uusimmista trendeistä tai hienoista strategioista, vaan perusasioiden mestarillisesta hallinnasta. Virtaustalous®, laajennettu konsepti, jonka olen kehittänyt, keskittyy juuri tähän: ekosysteemisen sujuvuuden johtamiseen ja saumattomaan yhteistyöhön organisaation kaikilla tasoilla—työntekijöistä kumppaneihin.

Miksi yksinkertaisuus ei herätä intohimoja?

Nordic Business Forum 2024 tarjosi jälleen vaikuttavia näkemyksiä johtajuudesta, tiimityöstä ja asiakaskokemuksesta. Käytävillä kuului kuitenkin usein lause: ”Ei mitään uutta—vanhan kertausta.” Tämä herättää kysymyksen: miksi etsimme jatkuvasti uusia innovaatioita, kun todellinen menestys syntyy usein yksinkertaisuudesta ja perusasioiden sujuvasta toteuttamisesta?

Sujuvuus organisaation ekosysteemissä on avain kestävään kasvuun ja kilpailuetuun. Kun työn, tiedon, resurssien ja ihmisten yhteistyö toimii harmonisesti ilman kitkaa tai pullonkauloja, syntyy ympäristö, jossa innovaatio, tehokkuus ja kasvu kukoistavat.

Ekosysteemisen sujuvuuden voima

Ekosysteeminen sujuvuus tarkoittaa sitä, että kaikki organisaation osat—työntekijät, prosessit, teknologia, asiakkaat ja kumppanit—toimivat saumattomasti yhdessä. Tämä vaatii pitkäjänteistä ja määrätietoista johtamista. Virtaustalous® korostaa, että kun resurssit ja tieto virtaavat vapaasti, syntyy tehokkuutta ja kestävää kasvua.

Nordic Business Forumin puhujat vahvistivat tämän ajatuksen. Heidän näkemyksensä täydentävät Virtaustalouden periaatteita:

Ihmiskeskeinen johtaminen ja kulttuuri

Adam Grantin mukaan palautteen sijaan pitäisi keskittyä neuvojen kysymiseen, koska se luo rakentavampaa vuorovaikutusta ja edistää avoimen oppimiskulttuurin kehittymistä. Tämä on olennainen osa Virtaustalouden ekosysteemistä sujuvuutta: tiedon ja kokemusten sujuva vaihto organisaation kaikilla tasoilla. Oppimispajat, joissa tiimit jakavat haasteitaan ja oppejaan, ovat erinomainen tapa varmistaa tiedon ja oppimisen sujuvuus.

Ihmisten voimavarojen arvostaminen

Liz Wiseman korosti, että johtajien tulisi antaa tiimille vastuuta ja tilaa loistaa, jotta potentiaali moninkertaistuu. Tämä on suoraan yhteydessä Virtaustalouden ajatukseen siitä, että työntekijöiden panos on keskeinen osa sujuvuutta. Kun tiimit voivat suunnitella ja johtaa projekteja itsenäisesti, se luo joustavuutta ja tehokkuutta koko organisaatioon.

Jatkuvan parantamisen kulttuuri

Sanna Suvanto-Harsaae korosti itsetuntemuksen merkitystä johtamisessa: ”Et voi johtaa muita, ellet ensin johda itseäsi.” Tämä itsereflektio ja avoimuus ovat myös tärkeitä Virtaustaloudessa, sillä ne rakentavat luottamusta ja edistävät yhteistyötä ekosysteemissä. Johtajien tulee varata aikaa oman toiminnan arviointiin ja jatkuvaan parantamiseen.

Resilienssin ja joustavuuden rakentaminen

Morten Hansen viesti oli selvä: keskity olennaiseen ja uskalla sanoa ”ei” turhille asioille. Tämä auttaa säilyttämään sujuvuuden ja joustavuuden muuttuvissa tilanteissa, ja se on olennaista Virtaustalouden toiminnassa. Resurssien tehokas kohdentaminen ja kriittisten tehtävien priorisointi ovat avainasemassa sujuvuuden ylläpitämisessä.

Avoin ja läpinäkyvä viestintä

Kim Scottin Radikaalin rehellisyyden konsepti muistuttaa meitä siitä, että sujuva viestintä syntyy avoimesta ja rehellisestä palautteesta, jossa välittäminen ja suora haaste kulkevat käsi kädessä. Virtaustalouden näkökulmasta tämä tarkoittaa luottamuksen rakentamista organisaation sisällä ja yhteistyön sujuvuuden varmistamista.

Asiakkaiden ja kumppaneiden integrointi

Steven Van Belleghem korosti, että yrityksen sitoutuminen asiakkaisiin synnyttää uskollisuutta, ei toisinpäin. Virtaustaloudessa asiakkaat ja kumppanit ovat aktiivisia osapuolia arvonluonnissa. On tärkeää keskittyä siihen 95 % tyytyväisistä asiakkaista, joiden palautteella voidaan kehittää palveluja, sen sijaan että liikaa keskitytään 5 % tyytymättömistä asiakkaista. Asiakkaiden ja kumppaneiden palautteen integrointi palveluiden kehittämiseen on merkittävä osa sujuvuuden rakentamista.

Edistä jatkuvaa oppimista

Brené Brown puheenvuoro haavoittuvuudesta korosti, että johtajan tulee uskaltaa olla inhimillinen ja jakaa omia kokemuksiaan, jotta luottamus organisaatiossa voi kasvaa. Virtaustalouden periaatteissa jatkuva oppiminen ja avoimuus ovat keskeisiä sujuvuuden ylläpitämisessä.

Perusasioiden uudelleenmäärittely

Ehkä on aika määritellä ”perusasiat” uudelleen. Ne eivät ole pelkkiä rutiineja tai itsestäänselvyyksiä, vaan strategisia tekijöitä, jotka mahdollistavat organisaation menestyksen. Sujuvuus on perusasia, joka vaatii jatkuvaa huomiota ja kehittämistä. Se on matka, ei määränpää.

Ekosysteeminen sujuvuus – Virtaustalouden ydin

Ekosysteeminen sujuvuus tarkoittaa sitä, että kaikki organisaation osat – työntekijät, prosessit, teknologia, asiakkaat ja kumppanit – toimivat yhdessä saumattomasti. Se on kuin orkesteri, jossa jokainen soittaja tietää roolinsa ja soittaa oikeaan aikaan, luoden harmonisen kokonaisuuden.

Työn sujuvuus: Tehtävät etenevät ilman turhia viiveitä tai esteitä.
Tiedon sujuvuus: Tieto liikkuu vapaasti oikeille ihmisille oikeaan aikaan.
Resurssien sujuvuus: Resurssit kohdentuvat tehokkaasti ja joustavasti tarpeiden mukaan.
Ihmisten välisen yhteistyön sujuvuus: Tiimit toimivat yhtenäisesti, ja jokaisen panosta arvostetaan.
Yhteistyön sujuvuus asiakkaiden kanssa: Asiakasyhteistyö on saumatonta, ja asiakkaat kokevat olevansa arvostettuja ja kuultuja.
Yhteistyön sujuvuus kumppaneiden kanssa: Kumppanit toimivat saumattomasti yhdessä organisaation kanssa, edistäen yhteisiä tavoitteita.

Suurimmat ihmeet ovat yksinkertaisia

Todelliset ihmeet syntyvät yksinkertaisista asioista ja selkeästä, määrätietoisesta johtamisesta. Sujuvuuden saavuttaminen ei tapahdu sattumalta, vaan se vaatii strategista päätöstä tehdä sujuvuudesta organisaation keskeinen tavoite.

• Ajattelutavan muutos: Näe sujuvuus kilpailuetuna, ei pelkkänä operatiivisena tavoitteena.
• Toimintakulttuurin kehittäminen: Luo kulttuuri, jossa avoimuus, yhteistyö ja jatkuva parantaminen ovat keskiössä.
• Esteiden poistaminen:Tunnista ja poista kitkakohdat prosesseista ja viestinnästä.
• Ihmisten voimavarojen vapauttaminen: Anna työntekijöille mahdollisuus vaikuttaa ja kehittyä; hyödynnä heidän kokemustietoaan.
• Asiakkaiden ja kumppaneiden osallistaminen: Tee heistä aktiivisia osapuolia ekosysteemissä.

Ota askel kohti sujuvuuden mestaruutta

On aika siirtyä sanoista tekoihin. Kysy itseltäsi ja organisaatioltasi:

• Missä kohdin sujuvuus katkeaa?
• Mitä esteitä voimme poistaa heti?
• Olemmeko valmiita sitoutumaan sujuvuuden jatkuvaan parantamiseen?

Pienillä, mutta johdonmukaisilla toimilla voimme saavuttaa suuria tuloksia. Virtaustalous® tarjoaa konkreettisen viitekehyksen, jonka avulla organisaatiot voivat saavuttaa kestävää menestystä ja kilpailuetua.


Virtaustalous® on kehittämäni laajennus perinteisestä virtaustalouskäsitteestä ja rekisteröity tavaramerkki. Se yhdistää ekosysteemisen sujuvuuden periaatteet ja korostaa työntekijöiden, prosessien, teknologian, asiakkaiden ja kumppaneiden saumatonta yhteistyötä.

Sen ytimessä on ajatus, että resurssit, tieto ja ihmiset virtaavat tehokkaasti organisaation ja sen ekosysteemin sisällä. Tämä ei rajoitu pelkästään teknologian ja prosessien optimointiin, vaan kattaa myös ihmisten välisen yhteistyön sekä asiakkaiden ja kumppaneiden tiiviin integroinnin arvonluontiprosessiin.

Virtaustalous® eroaa perinteisistä malleista, koska se tarkastelee koko organisaation ekosysteemiä. Tämä auttaa tunnistamaan ja poistamaan esteitä, joita perinteiset mallit eivät välttämättä havaitse. Esimerkiksi palveluyrityksissä Virtaustalous® tukee osastojen ja tiimien välistä yhteistyötä, mikä parantaa asiakaskokemusta ja tehostaa toimintaa.

Jos haluat tietää lisää Virtaustalouden hyödyistä organisaatiollesi, ota rohkeasti yhteyttä!

Nina Lappalainen

Toimitusjohtaja

Uudistamisen Arkkitehti
Muutosjohtaja (Interim)
Palvelujen Lean kehittäjä
Excellence in Service –asiantuntija

Nina Lappalainen on Proinnon toimitusjohtaja, Lean-ajattelun sanansaattaja ja uudistamisen asiantuntija, jolla on yli 30 vuoden kokemus palveluliiketoiminnassa. Hänet tunnetaan Palvelujen Lean-kehittäjänä ja Excellence in Service -asiantuntijana. Hän on erikoistunut moderniin johtamiseen, muutosjohtamiseen sekä asiakaskeskeiseen ja yritysvastuulliseen toimintakulttuuriin.

Nina on tehokas strategian juurruttaja, joka edistää yhteistyötä johdon ja henkilöstön välillä ja on ollut mukana monissa uudistusprosesseissa ja kehitysohjelmissa sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

nina.lappalainen@proinno.fi 0400 308 767